Over ons
Tandenknarsen Centrum
Ik heet je van harte welkom op de site van Tandenknarsen Centrum.
Mijn naam is Hans van Wetten en mijn praktijk is gevestigd in Drunen. Ik ben gespecialiseerd in massage therapie, therapeutische massages, sport therapie en ontspanning- en sport massages.
In mijn praktijk behandel ik mensen met zeer uiteenlopende pijn klachten of aandoeningen. In de jaren dat ik mijn praktijk heb ik ook veel cliënten behandeld met tandenknarsen- en/of kaakklem klachten. Dit zijn vaak langdurige klachten en deze klachten hebben vaak hun oorsprong elders in het lichaam.
Na verloop van tijd ben ik mij gaan realiseren dat deze klachten veel meer voorkomen als vaak wordt aangenomen. Ongeveer 30% tot 40% van de cliënten die behandeld worden ondervinden hinder of last van tandenknarsen of kaakklemmen. De klachten staan vaak niet op zich. Er zijn vaak andere (onderliggende) klachten op te merken, zoals blaas-, darm-, menstruatie-, SI- en/of hoofdpijnklachten.
Dit heeft mij destijds doen besluiten om het aparte Tandenknarsen Centrum op te richten. Vanuit dit centrum kan er nog meer ervaring opgedaan worden over de behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen.
De aanpak waar ik voor kies is vanuit de segmentale aanpak. Dat wil in het kort zeggen dat als de pijn langer blijft bestaan er ergens anders een probleem zit. Dit heet “referred pain”. Dit betekent dat een pijnklacht zich ergens openbaart maar op die plek hoeft niet de oorsprong van deze pijnklacht te zitten. De daadwerkelijke pijnklacht die de persoon aangeeft hebben in de meeste gevallen hun oorsprong in een hoger gelegen gebied (segment).
Bij tandenknarsen of kaakklemmen is heel vaak het bekken of de regio rond het bekken betrokken. Dat komt omdat de kaak een segmentale verbinding heeft met het bekken en andersom.
Met mekaar wordt er besproken hoe en welke aanpak er wordt gekozen. Hieruit volgt een behandelplan specifiek afgestemd op de klachten.
Segmentale Verschijnselen
Even een uitleg over segmentale verschijnselen.
Dit is een bijna vergeten zienswijze van het ontstaan van klachten en het verhelpen daarvan.
Segmentale verschijnselen zijn goed waarneembaar met onze zintuigen. Hierbij gaat het vooral om het kijken (inspecteren) en het voelen (palpatie).
Dit is vast te stellen door bijvoorbeeld verkleuring van de huid, gespannen spieren, bindweefsel verandering, temperatuur van de huid en/of verandering van huidstructuren.
Door te kijken en te voelen is er al veel informatie te halen uit wat de persoon aangeeft als pijnklacht. En het is weinig belastend voor de persoon in kwestie. Hiervoor is het niet nodig om een zeer pijnlijke of belastende behandeling toe te passen die, helaas, nog veel wordt toegepast.
Segmentatie vindt zijn oorsprong in de embryonale fase. Hier worden de alle segmenten al aangelegd en deze veranderen ook niet meer op een later tijdstip.
Iedereen weet wel dat pijn in de linker-onderarm en schouder iets te maken kan hebben met een afwijking aan het hart. Dit is een voorbeeld van een segmentaal verschijnsel. Veel verder komen de meeste niet. En dat is juist van groot belang om de segmenten niet uit het oog te verliezen. Op deze manier kan er makkelijker en sneller behandeling volgen.
Zo kan een RSI klacht zijn oorsprong hebben vanuit de nek. Als het betreffende segment behandelt wordt zal de klacht snel minder worden en zonder pijn. Zo zijn alle klachten vanuit het segmentale verschijnsel principe te behandelen.